Nieuwsbrief Augustus 2018

Het is alweer een tijd geleden dat u iets van ons gehoord hebt. Burennetwerk Gouda heeft echter niet stil gestaan.

U vast ook niet. Daarom hoog tijd voor een update!

Vrijwilligersavond 5 oktober
Ook dit jaar organiseren we weer een avond door en voor de vrijwilligers van Burennetwerk Gouda. Goede buren, buurtcontactpersonen en matchmakers zijn van harte welkom op deze avond. Het programma zal bestaan uit een kort inhoudelijk programma, ontmoeting en informeel samenzijn met een hapje en drankje. Een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en wellicht zaken te bespreken waar je tegen aan loopt tijdens het vrijwilligerswerk of mooie momenten te delen.

Dit jaar hoopt Marc Paul van Buren werkzaam bij het sociaal team Gouda/kwadraad deze avond ons wat te vertellen over zijn werk bij het sociaal team in Gouda. Er zal voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen. Graag horen we van u ook van te voren welke specifieke vragen u heeft aan Marc Paul. Deze kunt u digitaal sturen naar onze voorzitter Gerard Schotanus: schotanusg@gmail.com, graag voor 1 september.

De avond is dus 5 oktober 2018 in het inloophuis Domino’s in Gouda. We zullen om 20.00 uur starten en rond 22.00 uur weer afsluiten. Aanmelden kan tot en met 26 september door een mailtje te sturen naar Jan zeer: zeer.jan@gmail.com.

Buurtcontactpersonen (BCP)
Vanaf begin 2018 heeft Burennetwerk Gouda een tekort aan buurtcontactpersonen. In overleg met de buurtcontactpersonen is gevraagd de lijst van vrijwilligers na te lopen om te zien, wie ons daarbij kunnen helpen. Helaas heeft dat nog niets opgeleverd.

Ook d.m.v. deze nieuwsbrief doen we een oproep om je als vrijwilliger aan te melden als BCP.

Naast de matchmakers, vormen ook de BCP’rs de ruggengraat van BurennetwerkGouda.

Van de BCP wordt het volgende gevraagd:

1.      Contact leggen met nieuwe vrijwilligers en nagaan of ze geschikt zijn als vrijwilliger

2.      Twee per jaar nagaan hoe het de vrijwilliger bevalt om voor BurennetwerkGouda te werken.

3.      Een keer per jaar overleg met het bestuur en andere BCP’rs.

 De vacante wijken zijn: Hoevenbuurt, Slagenbuurt en Burchtenbuurt.

Is het BCP wat voor jou? Meld je dan aan bij Jan Zeer (zeer.jan@gmail.com) of Gerard Schotanus (schotanusg@gmail.com)

 

Jaarverslag 2017
Zomaar een greep uit het jaarverslag…

In 2017 zijn er 250 hulpvragen ingediend, van deze hulpvragen zijn er 135 gematcht. De top 5 meest gevraagde hulpvragen bestond uit:

1.      Bezoeken/wandelen/er-op-uit
2.      Hulp in de tuin
3.      Hulp bij boodschappen
4.      Hulp bij dingen ophangen
5.      Hulp bij elektraklusjes

50 % van de hulpvragen was voor ‘volwassenen’ en 44% voor ‘ouderen’.
Het gehele jaarverslag is te vinden op de website van Burennetwerk Gouda, leuk om eens te lezen!

De pen van Cor Helmond, netwerker voor Burennetwerk Gouda
De wijk Korte Akkeren is een begrip in Gouda. In deze wijk staat sinds anderhalf jaar De Walvis, vrij nieuw dus. De opzet, vanuit de gemeente, is om er een centrum van te maken met allerlei activiteiten. Het Sociaal Team houdt er spreekuren en ook de Papierwinkel verleent er haar diensten. Daarnaast vinden er ook andere activiteiten plaats zoals bijvoorbeeld samen eten. Op verzoek van het Sociaal Team is aan BNW gevraagd ook in De Walvis te gaan participeren. Vanaf april/mei zit ik daar nu twee dagdelen.

Ik ben gestart met het kennismaken met allerlei organisaties, met name de organisaties die in de wijk Korte Akkeren actief zijn. Ik merkte al snel dat het belangrijk is dat mensen je kennen, dat ze je naam weten, dat je er bent. En vooral dat je benaderbaar bent, en dat je iets voor ze wilt betekenen. Ik kreeg in no time de gekste verzoeken: of ik een voetbaluitslagenochtend wilde voorzitten (heb ik gedaan natuurlijk), en voordat ik het wist was ik naaimachines aan het regelen, en hebben we met elkaar De Walvis Creatief gelanceerd. Nu wordt er op een middag gebreid en gehaakt onder leiding van een deskundige vrijwilliger die nota bene coupeuse is geweest. Ik ben nu aanspreekpunt geworden voor van alles en nog wat. Hoe leuk is dat!

Verder is er iedere maand in De Walvis een informele bijeenkomst (de zogenaamde sirene-lunch) en  tijdens de lunch kun je van gedachten wisselen over een bepaalde case. Ze weten dat ik een netwerker ben, en ik probeer vanuit die rol oplossingen aan te dragen, en de juiste mensen erbij te betrekken.

Tijdens de spreekuren van het Sociaal Team heb je de leukste ontmoetingen. Mensen voor wie je iets kunt betekenen, die niet weten waar ze terecht kunnen met hun probleem. En in zo’n gesprek kun je de ander ook aanspreken op zijn of haar kwaliteiten, want die heeft iedereen, wat zij of hij voor een ander (een buur) kan betekenen of doen. En dan is het leuk dat je die persoon dan terug ziet en spontaan bij je komt en zegt: ik wil wel vrijwilligerswerk doen voor je.

En ja, zo heb je dan ook zomaar ineens een gesprek met drie docenten van het Hoornbeeck College uit Gouda, doorgestuurd door het Sociaal Team naar mij. Geen idee wat dit ten gevolge zou hebben. Je praat wat, je vertelt iets over jezelf , BNW en over de wijk. Tijdens het gesprek blijkt dat het Hoornbeeck College iets aan vrijwilligerswerk wil gaan doen in de wijk Korte Akkeren. Van het één kwam het ander, met als resultaat dat Hoornbeeck een project gaat starten in Korte Akkeren waarbij de studenten klussen gaan doen in de wijk. Hoornbeeck en BNW hebben een samenwerkingsovereenkosmt afgesloten en BNW zal met ingang van september ongeveer 20 studenten gaan begeleiden van de afdeling Dienstverlening, onder de naam : "Hoornbeeck helpt". Het doel is om een vaste relatie tussen het Hoornbeeck en de wijk Korte Akkeren te creëren. Één dag in de week zullen ze dan bezig zijn met lichte huishoudelijke werkzaamheden en sociale activiteiten. Voor iedereen een win win situatie. En daar krijgt je toch energie van, ik in ieder geval wel.

Nu tijdens de zomervakantie is het rustiger in De Walvis. Tijd om samen met Gerard Schotanus invulling te gaan geven aan het project. Zo heb ik een wijkagent gestrikt om een interactieve presentatie te geven over veiligheid en een gebiedsregisseur uitgenodigd om samen met de studenten de wijk te gaan verkennen. Door de vele gesprekken die je hebt zie ik een mooi netwerk ontstaan. Een mooie club van mensen met hart voor de zaak, en betrokke nbewoners die graat iets doen. Het is hun wijk, ze zijn er trots op. Van al die mooie mensen krijg ik heel veel energie.

Zo probeer ik samen met anderen van De Walvis een buurthuis te maken waar het leuk en gezellig is. Voorlopig ben ik van de straat!

 

Klopt uw profiel nog?
Het kan zijn dat u al een tijdje ingeschreven staat als hulpbieder bij burennetwerk, maar nog niet gematcht bent. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er weinig hulpvragen zijn voor de categorie waar u zich voor hebt ingeschreven. U kunt dan nog eens naar uw profiel kijken en deze bijstellen, zodat u breder inzetbaar bent. Er is ook de mogelijkheid om zelf op de site van Burennetwerk Gouda in te loggen en te kijken welke hulpvragen er open staan. Zit er wat voor u bij? Klik dan op ‘ja ik wil helpen!’ U krijgt dan vanzelf de gegevens en verdere informatie over de hulpvrager. Omdat dit buiten de matchmakers om gaat, stellen we het wel zeer op prijs als u even doorgeeft aan de matchmakers dat u uzelf gematcht hebt, en aan wie.

 

Tot slot
We hopen dat u deze nieuwsbrief met veel plezier hebt gelezen.  Misschien bent u weer geïnspireerd om zelf op zoek te gaan naar een match, of om andere mensen te enthousiasmeren voor Burennetwerk. Veel plezier gewenst! Heeft u algemene vragen over Burennetwerk Gouda, stuur een mail aan onze secretaris : zeer.jan@gmail.com